Echipa Bit Sentinel a participat la exercițiul internațional Locked Shields 2023

În perioada 18 – 21 aprilie, Bit Sentinel a participat – pentru al treilea an la rând – la exercițiul internațional de apărare cibernetică Locked Shields 2023 cu o echipă formată din patru specialiști. Experții selectați pentru echipa României au fost implicați activ în echipele de remediere a aplicațiilor, sisteme linux, automatizare și securitatea infrastructurii.

Securitatea cibernetică va continua să fie o prioritate națională într-o lume în care tehnologia operațională (OT) și IT-ul se întrepătrund din ce în ce mai mult, ajutând dezvoltarea sistemelor interconectate, dar aducând cu sine și o probabilitate mai mare ca aceste sisteme să devină ținte în atacurile cibernetice. Mai mult decât atât, conflictul dintre Ucraina și Rusia care persistă și în 2023 încă pune o presiune puternică pe experții în securitate cibernetică, operatorii de infrastructuri critice și guverne să coopereze în vederea consolidării posturii de securitate și pentru a ține la distanță amenințările cibernetice.

Locked Shields oferă o oportunitate de a demonstra o astfel de colaborare complexă, fiind cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice organizat în colaborare cu NATO și cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate.

România a participat pentru al treilea an consecutiv la Locked Shields, și a făcut echipă cu Republica Moldova. Specialiștii au fost coordonați de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice. Echipa a fost compusă din peste 130 specialiști, aparținând instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională (MApN, MAI, SRI, STS, SPP, SIE), din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, precum și din principalele companii private care activează în domeniu.

(Sursa: CertMil)

În acest an, peste 3.000 de participanți din peste 38 de state aliate și partenere au participat la exercițiul cibernetic internațional complex menit să faciliteze cooperarea și coordonarea între națiuni, industrii și organizații publice și private pentru a se pregăti împotriva atacurilor cibernetice ce au ca țintă instituțiile statului. Într-o lume în care atacurile cibernetice devin tot mai sofisticate și mai frecvente, cooperarea dintre toate aceste sectoare vine cu o abordare holistică a securității cibernetice pentru proteja eficient infrastructura, informațiile și datele critice și pentru a asigura stabilitatea și securitatea națională.

Locked Shields este un exercițiu de antrenament Red Team vs Blue Team, unde echipele participante ajută o țară fictivă, atacată cibernetic la scară largă, să-și protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale (sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G) împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.

Exercițiul testează, pe lângă cunoștințele tehnice de securitate ale echipelor și capacitatea de a menține sistemele funcționale în situații reale și în condiții deosebite, abilități specifice din domenii precum decizie strategică, juridic și comunicare publică. 

Complementaritatea acestor competențe, precum și o astfel de colaborare între cei mai importanți actori din industria securității cibernetice care favorizează schimbul de resurse (umane și de tehnologie) și expertiză sunt esențiale pentru a sprijini eforturile de securitate cibernetică ale unui stat și pentru a întări reziliența cibernetică a națiunilor. Mai mult decât atât, cooperarea între sectoarele vitale în buna funcționare a unui stat ajută la identificarea și prevenirea amenințărilor cibernetice, precum și la îmbunătățirea capacităților de răspuns și recuperare în cazul unor incidente de securitate grave.


[email protected]

get in touch