UNbreakable România revine cu al doilea sezon!
În primăvara acestui an, concursul național UNbreakable România a devenit un program de educare a tinerei generații de specialiști în securitate cibernetică. Peste 850 de elevi și studenți din aproape toată țara au participat la această competiție. Acum, UNbreakable revine cu un al doilea sezon. Principalul său scop este de a găsi talentele locale și de a le dezvolta în viitori experți în securitate cibernetică pentru piața din România și pentru cea internațională. Astfel, acest sezon se va axa pe importanța cunoștințelor de securitate cibernetică în domenii vitale funcționării unei societăți, precum telecom, energie, banking, industria petrolieră sau chiar sistemul medical.
UNbreakable România este organizat de Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România. Acesta se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.ro. De asemenea, Orange România va promova UNbreakable România în ecosistemul universităților partenere, unde este activ de peste 20 de ani prin Orange Educational Program.
Nevoia de specialiști în securitate cibernetică este în creștere nu doar în România, ci chiar pe plan global, atât în domeniul public cât și în cel privat. Din aceste considerente, UNbreakable România este o inițiativă orientată spre viitor și își propune să aducă laolaltă elevi și studenți pasionați de securitate cibernetică, pentru ca aceștia să aibă la dispoziție toate resursele utile dezvoltării competențelor necesare pentru a deveni buni specialiști în domeniu.
„În spiritul începerii anului școlar și a celui universitar, am considerat oportună și continuarea programului educațional UNbreakable România. Ediția din primăvară – vară s-a bucurat de un real succes și, pe fondul creșterii atacurilor cibernetice la nivel local, credem că este necesar să acordăm o atenție sporită educării și dezvoltării talentelor locale pentru a crea o nouă generație de hackeri etici capabilă să combată amenințările informatice”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.
Calendarul UNbreakable România
Competiția începe în această toamnă pe 28 octombrie, cu etapa de antrenament. Aceasta este, apoi, urmată de concursul individual programat pentru perioada 3-5 decembrie. Competiția pe echipe se va derula între 10-12 decembrie.
Rezultatele tuturor participanților din ambele competiții vor fi incluse în calculul clasamentului final al liceelor și universităților din România, #ROEduCyberSkills. Astfel, atât jucătorii, cât și universitățile și angajatorii din România vor avea o privire de ansamblu asupra nivelului de performanță în domeniul securității cibernetice la nivel național. De asemenea, la finalul fiecărui sezon în parte va fi generat un raport individual de performanță.
Subiecte propuse pentru exerciții
Prin urmare, pentru sezonul toamnă – iarnă, UNbreakable România propune o gamă largă de subiecte pentru exercițiile din concurs și pentru resursele teoretice. La începători, subiectele vor varia de la concepte fundamentale de securitate cibernetică, tehnologii pentru asigurarea securității cibernetice, tehnologii pentru identificarea vulnerabilităților și chiar se va discuta despre posibilitatea dezvoltării unui business sau startup în securitate cibernetică. Pe de altă parte, pentru cei mai avansați, se va discuta deja despre criptografie și algoritmi de criptare, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, aplicații mobile sau de desktop, vulnerabilități și securizare a infrastructurilor Telco, Cloud și IoT, la enumerarea și exploatarea serviciilor și sistemelor sau analiza jurnale electronice (logs) și multe altele.
Despre UNbreakable România
UNbreakable România este un concurs național organizat pentru liceenii și studenții din țară care se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniu.
La concursurile pilot organizate în 2020 s-au înscris peste 500 de participanți (elevi și studenți) reprezentand 16 universități și 62 licee din 39 de județe. În plus, la sezonul de primăvară – vară 2021, numărul participanților a fost peste 850 din aproape toate județele României. Pentru a consulta în detaliu rezultatele de la primul sezon din 2021, puteți accesa aceste infografice cu date despre competiția individuală și competiția pe echipe.