Aproape 1500 de elevi și studenți și-au testat și dezvoltat cunoștințele de securitate cibernetică la UNbreakable România în 2021
În 2020, (ISC)², una din cele mai importante organizații profesionale de securitate cibernetică din lume, estima în raportul de la acea vreme, „Cybersecurity Workforce Study”, că la nivel global este nevoie de aproximativ 3,12 milioane de specialiști în securitate cibernetică. Un an mai târziu, această nevoie a scăzut la 2,72 milioane. De asemenea, cel mai recent studiu efectuat arată că există 4,19 milioane de profesioniști în domeniul securității cibernetice la nivel mondial, ceea ce reprezintă o creștere de peste 700.000 față de anul trecut.
Securitatea cibernetică este din ce în ce mai bine înțeleasă ca o oportunitate de carieră pentru tânăra generație.
Și totuși, nevoia de specialiști în securitate cibernetică persistă
Modelul hibrid de lucru și telemunca devin practici din ce în ce mai mult acceptate și încurajate de către companii. Comunicarea și colaborarea au deja noi valențe digitale. Acest fapt nu poate decât să însemne că fenomenul digitalizării se va adânci în continuare considerabil. În acest context, nu vor întârzia să apară noi vulnerabilități ușor de exploatat și atacuri cibernetice extrem de complexe.
Chiar dacă numărul celor care aleg o carieră în securitate cibernetică crește în multe din economiile importante de la nivel global, forța de muncă în domeniu la nivel mondial mai trebuie să crească cu 65% pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea tuturor acestor provocări.
Este nevoie în continuare de eforturi susținute pentru a încuraja tinerii să se specializeze în acest domeniu de activitate. Pentru ca noile generații de hackeri etici să poată combate atacurile cibernetice atât de frecvente și sofisticate, este nevoie de un mediu propice dezvoltării, testării și aprofundării cunoștințelor specifice necesare.
UNbreakable România, o inițiativă care susține tinere talente
UNbreakable România a început în 2020 sub forma unui concurs de tip Capture the Flag (CTF) dedicat tinerilor de liceu și studentilor din România.
Decalajul de competențe în materie de securitate cibernetică a devenit din ce în ce mai evident, atât în sectorul privat, cât și în cel public. Astfel că, din 2021, UNbreakable se transformă într-un program mult mai complex, de educare a liceenilor și studenților pasionați de securitate cibernetică. Pe lângă două etape de concurs – individual și pe echipe – participanții au acum acces și la o etapă de pregătire, ce oferă o serie de webinarii, resurse teoretice, exerciții practice pe platforma CyberEDU și mentori, experți și alumni din industrie, gata în orice moment să răspundă la întrebări.
UNbreakable România se dovedește a fi o inițiativă de succes: din cei peste 850 de liceeni și studenți participanți la ediția de primăvară – vară, 30% s-au reîntors pentru sezonul de toamnă – iarnă 2021. Alături de ei au concurat și nou-veniți care au obținut rezultate remarcabile.
UNbreakable România, sezonul toamnă – iarnă, în cifre și nu numai
Peste 600 de liceeni și studenți s-au înscris la sezonul toamnă – iarnă 2021. Concursul este cel mai popular printre tinerii de 18-21 de ani (39% toamnă-iarnă vs 36% primăvară – vară) și de 21-25 de ani (31% în ambele sezoane). Astfel, mediul universitar este cel mai bine reprezentat, înregistrând 56% în sezonul toamnă-iarnă și 54% în sezonul primăvară-vară.
Participanții au avut la dispoziție o lună de zile pentru a se pregăti intensiv pentru concursurile UNbreakable. Etapa de pregătire a debutat pe 28 octombrie. În cadrul webinarului care a dat oficial startul, lideri din industrie au împărtășit câteva sfaturi și detalii din experiența lor profesională.
În cadrul webinarului care a dat startul oficial al sezonului de toamnă-iarnă UNbreakable România, dl. Anton Rog, Șeful Centrului Național CyberInt aprecia că „mai ales în domeniul securității cibernetice resursa umană este cea mai importantă”. Cu fiecare ediție, UNbreakable își propune să ajungă cât mai repede la această resursă și să o pună în valoare, pentru ca fiecare participant să devină un expert valoros în securitate cibernetică.
Bootcampul UNbreakable s-a desfășurat pe tot parcursul lunii noiembrie, timp în care participanții au avut la dispoziție 76 de exerciții practice și au putut aprofunda subiecte variate din domeniul securității cibernetice în cadrul celor 17 webinarii susținute de mentori.
După etapa de pregătire au urmat cele două concursuri, cel individual și competiția pe echipe. Pentru 48 de ore, în două weekenduri consecutive, participanții înscriși și-au demonstrat abilitățile tehnice de securitate cibernetică.
Rezultatele vorbesc de la sine. În cazul ambelor competiții, categoria UNIVERSITATE este cea mai constantă: primul loc este ocupat de către câștigătorii desemnați în sezonul primăvară – vară. Este vorba despre ADRAGOS (individual) și PWNIBUC (echipe). Restul clasamentului pentru această categorie, precum și pentru categoria LICEU, se diversifică, la fel cum a fost și în cazul ediției anterioare, și aduce în prim-plan nume și instituții de învățământ noi, din diferite zone ale țării. Astfel, prin UNbreakable, sunt descoperite constant noi talente cu un imens potențial pentru viitor.
UNbreakable România este organizat de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și are loc pe platforma educațională CyberEDU. 2021 a adus în prim plan două sezoane pline de activități și peste 1500 de tineri pasionați să aleagă o carieră în securitate cibernetică. În acest sens, privim optimiști către 2022 când vom reveni cu forțe proaspete pentru a provoca tânăra generație de viitori specialiști în securitate cibernetică: „Pentru cei care doresc să își depășească limitele de fiecare dată, recomand să petreacă un weekend în competiția UNbreakable”.