2021 a marcat un moment esențial în ceea ce privește educația în securitate cibernetică pentru tânăra generație din România. Peste 1500 de liceeni și studenți din aproape toată țara s-au înscris și au participat activ la UNbreakable România, programul care îi ajută să facă primii pași către o carieră în securitate cibernetică. Un astfel de program național aduce mai aproape de mediul academic subiecte actuale și oportunități de dezvoltare către noi joburi într-o industrie atât de nișată.
Inițiativa rămâne foarte populară în rândul tinerilor. Începând cu 1 martie, liceeni și studenți care frecventează o instituție de învățământ din România se pot înscrie gratuit la cea mai nouă ediție UNbreakable România.
Nevoia de specialiști în securitate cibernetică este în creștere continuă
Principala provocare din industrie rămâne în continuare găsirea necesarului de specialiști în domeniu. Cifrele confirmă clar acest lucru: la nivel european, cererea pentru specialiști a ajuns aproape de pragul de 200.000 în 2021 conform studiilor ISACA. La nivel global, forța de muncă în această industrie mai trebuie să crească cu 65% pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea atacurilor cibernetice care devin din ce în ce mai complexe, ca urmare a fenomenului de digitalizare accelerată.
Din fericire, însă, din ce în ce mai mulți tineri văd securitatea cibernetică drept o opțiune foarte bună de carieră. Cele două sezoane de anul trecut au confirmat nevoia și utilitatea UNbreakable România: din cei peste 850 de liceeni și studenți participanți la ediția de primăvară – vară, 30% s-au reîntors pentru sezonul de toamnă – iarnă 2021.
„Perseverența și consistența reprezintă probabil cele mai importante calități umane în atingerea oricărui obiectiv, în orice domeniu. Prin UNbreakable ne-am dorit să valorificăm potențialul noilor generații, să contribuim la creșterea capabilităților tinerilor care pot fi specialiștii în securitate cibernetică de mâine. UNbreakable România este ca un incubator de abilități tehnice în domeniul securității cibernetice pentru că se bazează pe zona exclusiv practică și aplicată în viața reală. Mai mult, vine în susținerea talentului și pregătirea pentru competiții internaționale precum Campionatul European de Securitate Cibernetică. Ne bucurăm să vedem elevi și studenți care participă în mod constant la toate aceste competiții și își îmbunătățesc abilitățile. În egală măsură ne bucurăm să avem și nou veniți care se alătură în număr din ce în ce mai mare”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.
Ce aduce nou ediția UNbreakable România 2022?
UNR 24/7/365
UNR 24/7/365 poate fi considerat ca un abonament anual la sala de practică în securitate cibernetică pe CyberEDU.ro. Prin intermediul UNR/24/7, tinerii înscriși în program pot avea acces la resurse și laboratoare și în afara perioadei competiționale. Singura condiție este ca universitățile sau liceele din care fac parte să se înregistreze în această activitate. La rândul lor, profesorii coordonatori vor putea monitoriza activitatea și rezultatele acestora și îi vor putea ajuta să se apropie de înțelegerea provocărilor unui domeniu atât de complex cum este securitatea cibernetică.
Harta cursurilor academice și a programelor de master în securitate cibernetică din România
Participanții vor putea consulta o listă centralizată a cursurilor academice, a programelor de master sau de doctorat în securitate cibernetică din România.
Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună și necesită o colaborare pe termen lung între mediul public, privat și mediul academic, astfel încât întregul proces de formare a specialiștilor să se plieze pe nevoile reale din industrie. Maparea cursurilor academice la nivel național va oferi tinerilor participanți la UNbreakable România informații clare și acces rapid la oportunitățile de studiu din țară. Astfel, tinerii vor avea și o flexibilitate mult mai mare în a alege cursurile și programele de învățare în direcția securității cibernetice de la universități și instituții academice din România.
Cum arată calendarul de activități UNbreakable România 2022?
Vor fi două luni intensive pentru participanții UNbreakable România și lista de activități va debuta cu etapa de pregătire la data de 4 aprilie. Apoi va urma concursul individual în mai. Participanți vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a rezolva exerciții de securitate cibernetică din cele mai diverse: de la categorii introductive la cele specializate de tipul criptografie și algoritmi de criptare, analiza traficului de rețea, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web și multe altele. Ultima etapă din program este competiția pe echipe și se va derula între 20 – 22 mai. De această dată, participanții își vor testa abilitățile de comunicare și muncă în echipă. Ei vor concura, în echipe de maxim 3 membri, împreună cu prietenii din școala sau universitatea din care fac parte, împotriva tuturor celorlalte echipe.
Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în colaborare cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU.
Despre UNbreakable România
UNbreakable România este un program național organizat pentru liceenii și studenții din țară care se pregătesc pentru o carieră în securitate cibernetică sau care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniu. La concursurile pilot organizate în 2020 s-au înscris peste 500 de participanți (elevi și studenți) reprezentând 16 universități și 62 de licee din 39 de județe. La edițiile din 2021, numărul participanților a depășit 1.500, din 29 de universități și 101 licee acoperind aproape toate județele României. Pentru a consulta în detaliu rezultatele de la primul sezon din 2021, puteți accesa acest infografic, iar pentru detalii despre cel de-al doilea sezon din 2021, puteți accesa acest infografic.